Tuesday, July 6

Friday The 13th

Assalamualaikum...


apa khabar?? sehat sehat??? aku pagi pagi tadi bangun tidor rasa abdomen bahagian kanan perot sakit sakit. hurmmm teringat kata kata doktor masa aku pegi cek dulu... "you suspect appendix! kena cek kat HKL kalu malam ni tak baik lagi". dan teros aku keluar bilik doc, duduk tunggu ubat, bayar dan balik. teros tido. tamo pikir pikir da!

hahaha.. berbulan yang lalu situasi itu terjadi dan pagi ini sakit datang lagi. tapi cam bese diam diam sudah. korang takmo bising bising owh! okey enough for intro i think.

ingat kan aku ada gitaw aku ada baca buku 13th world most popular superstition. hehehe, tak abes baca lagi la... wakakkaka... tapi tadi aku ada la mengugel tentang stigma friday the 13th ni. apa masalah sampai keluar tahyul macam ni aku pon tak paham.

dan aku ada bagi senarai 13 perkara tahyul yang ada dan hari ni meh kita singkap stigma tahyul tentang 13haribulan JUMAAT. perkara ni muncul bila ada tanggapan yang menyatakan bila hari jumaat jatuh pada 13 haribulan maka ia adalah hari yang malang. bad luck!

perkara ini berlaku dalam tiga kali setahun mengikut fakta yang diberi wikipedia la. bila bulan baru bermula dengan hari ahad, maka 13haribulan itu akan jatuh pada hari jumaat. mengikut perkiraan islam[yang aku tahu tanpa rujuk mana mana] jumaat merupakan penghulu segala hari. jumaat adalah hari kebangkitan dan jumaat juga merupakan hari dimana kiamat akan berlaku dan banyak lagi 


meh kita tengok rajah meh!

YearMonthsDominical
letter
2001April, JulyG
2002September, DecemberF
2003JuneE
2004February, AugustDC
2005MayB
2006January, OctoberA
2007April, JulyG
2008JuneFE
2009February, March, NovemberD
2010AugustC
2011MayB
2012January, April, JulyAG
2013September, DecemberF
2014JuneE
2015February, March, NovemberD
2016MayCB
2017January, OctoberA
2018April, JulyG
2019September, DecemberF
2020March, NovemberED
2021AugustC
2022MayB
2023January, OctoberA
2024September, DecemberGF
2025JuneE
2026February, March, NovemberD
2027AugustC
2028OctoberBA
2029April, JulyG

ini adalah tahun yang mempunyai tarikh 13hb hari jumaat

dan antara perkara perkara yang pernah terjadi pada 13 haribulan yang jatuh pada hari jumaat adalah seperti ini:

@ pelancaran filem RESIDENT EVIL 5 di US dan UK pada bulan feb, 13 2009

@ pelancaran filem 2012 pada bulan nov, 13 2009

@ acara pembukaan untuk sukan olimpik athens pada bulan ogos, 13 2004

@ ribut hurricane charley yang melanda utara florida pada ogos, 13 2004
dan banyak lagi. mau usha boleh pegi wikipedia. 





37 comments:

deus X machina said...

oooooo

Farid MOFASAD said...

errrrrrr

kawie2020 said...

uikksss... gi la check pasal appendiks tuh... nanti lagi teruk ler....

nih kiranya info baru gak pasal 13th on friday nih... mungkin bende nih perkara tahyul, tapi boleh dikatakan setiap bangsa didunia ini mempunyai kepercayaan tahyul tersendiri...

Hazzy Ishak said...

aku belum tgk lagi filem tu.

zella y said...

dah gi check ke blum aki??
jgn tangguh2....

Mieza vs Rory said...

eh penin tiber2

Mieza vs Rory said...
This comment has been removed by the author.
redNing said...

waalaikummussalam..
sehat..aku sehat je nih

jumaat penghulu segala hari...itu betul...

yg lain2 tu biar je lah..malanglah apalah

SuRayA^i. said...

sis! rjin btul share bnde2 cmnh kn? thnx btw..ilmu2~ =D

SuRayA^i. said...
This comment has been removed by the author.
¶A.K.I¶ said...

oii mne komen org2 ni??

whitedaisy said...

mugA smua baik2 aje...

alvin takda umah harga 8juta said...

aki..

jgn risau..
Allah ada..
mari doa yang baik2 k..
senyum~~


kau g arr check..
ntah2 cacing tanah kot..

redNing said...

lalalaaa hey~

redNing said...

hahaaa dh muncul pon komen huhuuu..

Aujinz said...

owh..

ok ok..
alaaa..takde mende pon..

Aujinz said...

oih.. aku pes?..

chokio_nia said...

rajin nye ko ne aki membaca..kalo aku jgn harap ah weh..menda klako boleh la..menda fakta memang tak mampu la..huhu

chokio_nia said...

rajin nye ko ne aki membaca..kalo aku jgn harap ah weh..menda klako boleh la..menda fakta memang tak mampu la..huhu

fndrocka said...

Kontest Hanis & Mira terlambat pergi Exam

¶A.K.I¶ said...

deus!~

aaaaaaa....

¶A.K.I¶ said...

farid~

haacchum!

¶A.K.I¶ said...

bro kawie!~

nti la cek 2..
da ok da...
heheheh

btl bro.. setiap etnik ad benda2 mcm ni

¶A.K.I¶ said...

hazzy!~

filem ap??

¶A.K.I¶ said...

sis zella~

blm lg...
ye la nti ea...
ngee

¶A.K.I¶ said...

mieza~

ko pegnan ap??
msk belog ak tyos penin2 lak kn~
=p

¶A.K.I¶ said...

redning~

hehehe....

¶A.K.I¶ said...

sis suraya!~

ngeee ngee ngee...
welkam2~

¶A.K.I¶ said...

daisy!~

amin2!!
hehe

¶A.K.I¶ said...

alvin!~

btl2!
xde ap lah nk risau.
jus ilmu dan pengetahuan aje..
xyah cye...
erm! mne ad cacing tnh dlm pyot!
demm

¶A.K.I¶ said...

redning!~

ko xperimen dlm belog ak ke??

¶A.K.I¶ said...

ojin!~

tak! ko bkn fess!
hahaha

¶A.K.I¶ said...

ain!~

ko g bce buku skunk..
exam da nk dkt..
katon aje..
eh, ad katon ap bes r??

Lovely Bella said...

ermm rajin tul aki nih membace.. heheheh ari nih ngantokk!!!! waaaa

syaf said...

kaw sakit...tahniah...pg jumpa dok,..


kaw memang bagus...otak aku bertambah berkembang dengan info2 ko bagik ni...trimas dri aku

¶A.K.I¶ said...

sis bella!~

hahahah.... ujn lebat sis...
mmg nikmat tdo!

¶A.K.I¶ said...

syaf!~

haha! bengong la ko! =p