Friday, July 23

Bermentaliti RENDAH ke?

salam semua~


aduhh aku da rancang da ari ini nak base on entry apa.. ahah! da kua pon isi kandungan nye... ni sume gara gara tua meroyan la. aku da la sebok pastu aku sampai lupa apa aku nak taip. F#%# off tol~ [opss, wa termaki lak!]





haha... nak cerita pasal hal share share ni. dari share umah, share kereta, share keje, share makan dan segala yang berkaitan laa.. adesss.. masalah la kalu duduk dah bertahun tahun dalam KUALA LUMPUR tapi akal ke KUALA ermm... kuala kuala la! aku takley pk lak. kang aku kua ayat bahaya terok. ramai terasa payah tu. ahah~

maksud aku... kau da 20 ke atas.. angka umor depan da 2 kan.. "act like ur are in da same age u bring la" dah la aku ni paling muda... aku pon da 22 tahun. so kau kau perempuan yang da jejak tengah 20 mesti lagi MATANG dan BIJAK kot dalam kehidupan. takkan aku nak sound tepat tepat. kang meleleh air mata. aku cakap lepas. tak maen ayat ayat kias. tak reti beb! ni aku bagi keadaan.


1. aku balik umah. jam 6.00 ptg lepak depan tb. kau tengah layan drama melayu kau. aku pon baring dan teros menonton. kau belah dan tak tengok tb. aku layan apa aku nak layan kan. jam kol 9.04 malam kau datang datang depan tb teros tekan butang tukar siaran laen. layan duyung mengarot! 

lagi lawak.. bukak je siaran keluar ayat "dinda, mana kanda tawu otak insang duyung jantan tak sama dengan otak insang duyung betina..." hah sedas gelak aku lemparkan pada penonton yang sanggup layan cerita macam tu. dalam hati [oooo patot la korang pon akal tak mampu nak guna sebaiknye! takpe la..] eh! TERIMA KASIH la!!! 

[ada aku kesah itu tb sape?? bukan ko yang bayar karen pon. karen da bertunggak beratus ratus tak mampu bayar, aku dengan baik hati rasa nak tolong bayarkan dulu... nasib laa pakar kata jangan cari penyakit. so aku pon bia laa bil bil dalam rumah cecah rm3 rat!] 
- ayat yang keluar, "stupid drama watch by a stupidest audience.... so nonsense"


2. hati da bengang, mood da panas... da la bulan macam mengambang ke tengah. ooohh yea! aku pon melepak dalam bilik dan bercakap dengan telefon. jam 10.30 malam da cun, kipas pasang 5. lantak la... aku selimot. bilik gelap, suasana sejuk salah satu cara untuk mendapatkan tidor yang maksima dan ideal. stress pon kurang. masuk pulak makhluk 'bijak!' teros kipas tukar pada 3! apekah?? aku on kipas tu memang da macam tu... kau yang baru masuk tiba tiba nak tukar lak?? yang musykil lagi herannya.... aku bangun pagi mandi..kua kua toilet sejuk mengigil gigil. ye la air pagi kan. kipas slow laaa.... bantai makhluk 'bijak' kua kua toilet lepas mandi teros tukar kipas ke 5! ermm... lemak banyak sangat ke beb??! ahah...


3. bilik share. ada tempat ko ada tempat aku. yang aneh lagi.. aku masuk masuk bilik... tempat aku berdebu. tapak kaki rasa pijak habuk. tengok kaki... "eh! habuk wane putih??? bila masa aku pakai bedak bayi ni???" laptop berdebu, kotak baju tempat aku abis semua berdebu. yang pelik... tempat tuan yang pakai bedak bayi ni takde pon debu debu. laptop berbia cantek je kale itam legam. laptop ak... da macam kena tinggal 5 tahun punya tebal habuk~ apekahhh?? 


4. rambut aku plak sejak bila panjang berjela ke pinggang sampai semua rambut rambut gugur kat tempat aku panjang panjang. aneh! padahal baru potong rambut.... lepas mandi boleh tak keringkan rambut kat tempat sendiri. tak perlu rasanya nak berdiri kat tepi tilam aku... sampai dengan aku skali terkena percik air. aku tau kau mandi. so what??? 



apa cara terbaek?? klau ikut aku... dalam situasi 2, 3, 4 tu... aku nak je amik bedak jonson n jonson tu tabur je kat tilam lu kat tempat lu. da laa barang barang aku tepi tingkap selalu kena tempias kalu ribut @ ujan lebat. aku tak pernah mengomel pon tilam aku kena jemor 3hari semata mata nak keringkan air. aku tak penah membebel pon aku kena basuh 1 almari baju bersih sebab lembap tempias ujan. aku tak pernah kecah pasal kotak hadiah dari bon alvin hancus luncai sebab basah. aku keringkan. tapak kotak da terbukak bukak. ye la kertas.. aku jemor bawah kipas. aku lipat kotak tu elok elok. aku guna balik bila da kering. 

hidup da share. pandai pandai la ko jaga barang kau. jaga tingkah laku kau. aku tak buat... ko takyah mengarot nak buat.. ko cakap berapi gaji 3 4 riban sebulan balik balik naek lrt gak pegi balik keje. kalu rasa diri kaya sangat, takyah sewa pegi cari umah laen beli. da taw menyewa bayar 1 rumah so 1 rumah bai ko kena jaga. kuali kalu tak guna basuh teros. ni sampai berbuih buih minyak apehal? tak pernah dalam idop aku nampak minyak lepas guna bebuih macam sabun. perempuan kot... heran aku. patot takde laki nak sangkot. semua umor da tengah 20 an. aku umor baru 22 tak kan aku kena tegor kot. malu beb... perempuan kot~ ko tak malu aku yang malu nak tegor! 

bukan nak racist atau kenegerian sebab pada aku benda benda ini kesedaran sivik tu! moral diri kot. jus nak tanya... kalu da bertahun tahun duduk kL tapi pegi balik pegi balik macam tu gak. baek ko balik kampung keje dan berbakti pada negeri kelahiran kot. lagi besar aku rasa nikmat. aku ni yang nak sangat keje dekat dengan rumah sendiri ni pulak yang tak dapat dapat.  





32 comments:

Farid MOFASAD said...

ooooooo
errrrrmmmmmm
oooooo

¶A.K.I¶ said...

farid!~

lu pehal??
konpius dan konflik ak~

Aujinz said...

kesiannnn..

Aki..ko pindah jer rumah aku..
aku tak kacau bilik ko..

worrettttt...

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

ok aku..berbalik ke pada ulasan yg kau berikan..aku tlg jwb utk kwn ko tu

1)pasal tv..ko xigt ke, jadual tgk tv smlm adalah nama aku..so smlm mmg aku ada kuasa veto atas tv tu..nama ko kan hari jumaat..yakni hari ni.

2)pasal kipas..mlm td aku kene cirit birit berlarutan..aku xleh kene kipas sejuk2 sblm tdo..utk ulasan ko pas ko mndi aku kuatkan kipas tu, aku mmg suke sejuk2 awl pagi..mcm tdo dalam selimut time azan subuh..ibarat selimut kulit babi time sejuk2 mmg layan..ko mau try?

3)pasal isu bedak..aku taw ko mmg jenis xpakai bedak.tp pakai perfume..n aku nk tnjuk kt ko yg aku wangi dan suke pakai bedak..tu sbb aku saje tabur2 kt tmpat ko bg tmpt ko wangi cm aku ni

4)isu rmbut..pepatah kata, carik2 rmbut semurah, lama2 bercantum kembali..aku nk try sama ada pepatah tu btul ke x..da 3 hari aku tgk da becntum blk..mknanye pepatah tu slah la kan..pasal air percik2 tu, ko kan xsihat..anggapla percik2 tu cm air yasin yg ustaz percikkan kt muke ko.berkat..



moga ko puas ati ngn jwpn yg aku berikan bg pihak dak uma ko ye

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

maaf..typo utk komen no 4..

carik2 rambut budak serumah..bukan semurah..

mksud batin aku adalah SERUMAH

redNing said...

karang aku komen2..bru abis baca..
nk kuar jap...
pastu semayang jumaat

DuniakuAbstrak said...

marah betul nih..ko tak penah tego ke?

¶A.K.I¶ said...

ojin!~

ahhh... ko! nyebok~

¶A.K.I¶ said...

kamen~

ap ko ngarot???
eh tapi kte mcm sehati sejiwa la!
mcm ko lak share room dgn ak! opps!

¶A.K.I¶ said...

redning!~

ari ni ak taip terpanjang lakk.. swie2~

¶A.K.I¶ said...

duniaku abstrak!~

aku x marah. aku meluahkan perasaan tak puas hati je. dlm hati aku tak marah. penah tegor kias kias.... xpephm gak~

Hazzy Ishak said...

we're in the same situation lah babe.

tapi aku punya member kerek skit. sampai yani pun bengang.haha.dia tu jenis tak berkongsi sikit.

2 malam lepas, kami dok melepak depan tv, pastu dia buka la keropok makan sorang2 ah depan kami.

then yani msg aku, slumber kan bdk ni, dia makan sorg ja. huhu. aku bukan lapaq sgt pn.skurangnya pelawa la. taik betoi. (aku copy sebijik dari msg dia ni)

sampai gitu sekali wey, padahal apa salahnya pelawa @ ajak2 ayam. bukan kebuloq sgt. bila dok serumah kena pandai2 berkongsi lah kan.

¶A.K.I¶ said...

hazzy~

aku dalam entry kan.. nak je tulis~ "hazzy... bila kte boleh jadi housemate balik ni!!" hahaha

seyes beb.. fade up dgn manusia mcm tu~

redNing said...

saba je lah aki...housemate aku lg teruk.

masa aku dok kt bndr tasik seltn dulu diorang buat rumh tu cam harta mak bapak sndiri..bawak balik pompuan, bawak skuter masuk rumh...bayangkan rumah tngkt 9

pastu aku pindah serdang..ada pulak yg main ganja x ke hampeh tpi x lama kena halau huhuu

SuRayA^i. said...

crik blk len je sis..
tp papehal sound direct jela kt rumet marveles tu~

deus X machina said...

bersabarlah kaki

black_mel said...

haha....naik2 entry jer entry tak puas hati..hehe....biasala...hidup berkongsi ni...mmg mcm2 perangai yang xleh diterima akal...

syaf said...

napelah nasib kaw malang

syaf said...

memang dri dulu ke kaw malang

syaf said...

cite duyong...ow stupid...kaw hempaskan jer tb depan mate die..

syaf said...

kipas,....shit..aku bese bukak 5, pepagi tgok no 1 ataw 2,...stresss

syaf said...

bedak...ow sebab die nk buktikan kat ko yg die sgt cuci ataw baru lepas period....mungkin terjadi

syaf said...

rambut??? ow die nk bagi kaw jeles...ko ade rambut panjang macam die???

syaf said...

kuali minyak berbuih...ow, aku pon same gak sebab aku laki,...adekah beliau pengkid?????

syaf said...

kesimpulanyer disini, kaw tarik rambut beliau sekuat hati, kaw lempang & debik dengan sekuat hati lantas berkata "hadiah untuk lu bagi taun 2010"

DuniakuAbstrak said...

oo meluahkan perasaan..tapi mcm marah..hehe sabar k? =)

¶A.K.I¶ said...

redning!~

itu da tahap jenayah!~
cuak aku!
huhuhu

¶A.K.I¶ said...

suraya!~

dalam usaha mencari bilik laen sis! huhuhuh

¶A.K.I¶ said...

deus!~

ye..
kaki ak sedang bersabar nak sepak ko! =p

¶A.K.I¶ said...

black mel!~

wa geram beb!
terbakar!!!
hahahah

¶A.K.I¶ said...

syaf!~

komen anda hebat!~
wa suka kan nye!!

¶A.K.I¶ said...

duniaku abstrak~

kekekek!! luah je la beb!