Thursday, May 27

13 Superstitions About 13

Assalamualaikum dan salam dari tuan tanah kedaung!! yeahh!! oyeaahhh... mau saja jerit satu dunia betapa bahagia dan nikmat dalam hati ini kerana masih mampu berblogging seperti sedia kala. cabaran lalu yang besar amat!! maaf ye menganggu rakan rakan blogger sekalian kerana hal belog aku itu.. hahha gelabah la kan tak dapat masuk belog sendiri. sampai merayu pada mereka mereka yang terlibat [siap tag picture lagi aku kat dorang!] tolong selesaikan. akhirnya jalan buntu... ngee... thanks bangat untuk si suhail sebab warn kat blogger blogger aku takley masuk belog. sob... sob....[tapi dia sempat pomot diri ye?? cess]

dugaan pc dan connection satu hal. dugaan kerja nauzubillah ALLAH MAHA BESAR... syukur sangat sangat aku dapat merasakan yang ALLAH maha ESA itu sentiasa membantu hamba hambanya yang teraniaya. sesungguhnya kunci bismillah dan surah tiga Qul itu adalah yang terbaik. selagi tawakal dan percaya ALLAH insyaALLAH semua selesai. ALHAMDULILLAH


[gila panjang seyy intro aku... da nak lari tajuk!]
okey.... okey... masuk dalam tajuk entry balik ye! sila duduk.. sila duduk balik.. saya da abes membebel! ahakks~ ingat entry sebelum ini tentang perkara perkara tahyul tentang nombor 13?? yang ini!!
jadi hari ini aku akan mulakan dengan tajuk di atas.. 13 perkara tahyul tentang nombor 13!!




1. tiga belas adalah nombor yang 'unlucky' [thirteen is unlucky number]

2. jika 13 orang duduk dalam satu meja, dalam masa setahun seorang dari 13 orang tadi akan mati. [if 13 people sit at the table, one will die within a year]

3. 13 hari bulan adalah tidak bertuah! [the 13th day of the month is unlucky]

4. jumaat tarikh 13 hari bulan adalah hari yang tidak bertuah [friday the 13th is an unlucky number]

5. tidak bertuah memulakan perjalanan pada 13 hari bulan 
[ it is unlucky to start a journey on the 13th]

6. tingkat 13 adalah tidak bertuah (!!??) [the 13th floor is unlucky]

7. bilik nombor 13 adalah malang [room number 13 is unlucky]

8. ianya tidak bertuah jika alamat rumah anda terdapat nombor 13
[it is unlucky to have the number 13 in your street adress]

9. 13 tapak @ langkah mengundang kepada kecelakaan 
[thirteen steps lead to bad luck]

10. tali jam 13 merupakan petanda satu kematian dalam keluarga itu 
[a clock string 13 portends a death in the family]

11. tidak bertuah jika terdapat 13 huruf dalam nama anda
[it is unlucky to have a 13 letters in your name]

12. nombor yang dicampor menjadi 13 adalah tidak bertuah. cth: 454
[numbers that add up to 13 are unlucky]

13. tidak bertuah jika terdapat 13 duit syiling dalam kocek anda!?
[it is unlucky to have 13 coins in your pocket]



sumber dari penulis Nathaniel Lachenmeyer, 
buku 13 THE WORLD'S MOST POPLUAR SUPERSTITION
penamat post ini: APE KAH??

25 comments:

¶A.K.I¶ said...

eh!! swie ea..komen anda untuk n3 lalu akan aki balas satu persatu! InsyaAllah!!

Bulan Di Langit Osaka Biru said...

fuh.. lega... my lucky number is 8...

¶A.K.I¶ said...

bulan!~

hahahah.. lucky 8 ea??

Farid Fernandez said...

zzzzzzzzzzz

wong ah ian said...

ala aku suke je no 13..hoho

~AmyLiana8886~ said...

my fav number is 8..hehe..lahir pun bulan 8..hari pun 8..nsib x 13 kalau x berdebar2 jugak nie..hehe..

¶A.K.I¶ said...

farid~

ko bab info2 je... membuta...
bab2 mengutuk memaki segar plak kn2!! grrr!!

¶A.K.I¶ said...

ian!~

bkn ak ckp psl TAHYUL ke??

¶A.K.I¶ said...

sis amy!~

hehe... 8 tambah 8 bukan 13..
selamat la 2~
hahahahaa..
jgn pcy la sis...
event buku pon x pcy~

Farid Fernandez said...

hahahahahaha

¶A.K.I¶ said...

farid!~

kan2... skunk nk gelak2 lak... sekeh kang!!

Eazy Izzuddin said...

ha....
update pun..
hehe
jgn jelez bro jln2

byk entry nak wat pi jejlan
hehe
=P

t8 care sis
xD

ASaDa RyutaRo said...

haaa?? apakah?

cam xleh caya je.. hahahaha

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

haaa..biar gua tambah ye..
pengomen blog aki no ke 13..
akan mengalami kedut kulit lebih awal..rambut akan gugur..bulu hidung cepat memanjang..dan mungkin akan mandul....


so..
skunk sapa pengomen no 13??
sendiri mau ingat ya...

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

fuh...
aki...
nasib baik aku pengomen no 14..
kalau tak...mandul aku..

Aby Umy said...

tak semue angke 13 tu tak lucky
mungkin bise je
ya meskipun saye lom pernah lucky atau sial kat 13 tu

Aujinz said...

no laki aku ialah 5...
eh salah..

no lucky aku ialah 5..
malangnya..kuota aku boleh isik empat jer..


[ok..lari tajuk..]

Berd said...

betol2. kalau gangbang mana boleh 13 belas. tak cukop nk berpasang-pasang.

Rowena Chasez said...

nonsense je kan..
huhuuu..
alvin..
aku xmandul..
sbb aku num 19!(:

rEd said...

lalalaa hey...aku idop lgi


kesiannn #13

Lovely Bella said...

pergh.. nasib baik guwe lahir 12 disember.. and suke no 12.. huhuhu

hans said...

yg aku tahu semua nombor bertuah

Wan Perlis said...

matematik bkn sekadar no

cikmemy said...

hahhaha..kompem mengarut....hukhuk...duit syiling ade 13 keping kire untung pe..dari xde langsung.kan?kan?huhu

¶A.K.I¶ said...

bro eazy!~

huu...
sgt2 jelez taw!!
sob.. sob.. sob..