Monday, May 31

Tahukah Anda?? [Bunga Matahari]

Salam untuk semua... bes ye cuti? ok quick update untuk hari ini pasal info berkaitan bunga matahari. info yang pendek, padat dan menambah ilmu pengetahuan... whats the quote say?? "sharing is caring!"


Bunga matahari atau Helianthus annuus yang berwarna kuning cerah tentu menambah keindahan taman atau kebun Anda. Namun, apakah bunga ini benar-benar menghadap ke arah matahari seperti namanya?
Baik daun maupun bunga dari bunga matahari bersifat heliotropis, yaitu, selalu mengikuti cahaya matahari. Tanaman bunga matahari menyimpan auxin. Auxin merupakan suatu hormon tanaman yang mengendalikan pertumbuhan. Biasanya jumlah auxin lebih banyak di sisi yang jauh dari sinar matahari. Itulah penyebab batang bunga matahari selalu tumbuh ke arah sinar itu. Tetapi, bunga yang sudah mekar penuh tidak lagi bersifat heliotropis. Meski demikian bunga matahari selalu menghadap ke arah timur.
Saat ini, bunga matahari memiliki nilai ekonomi. Biji bunga matahari bisa digunakan untuk menghasilkan minyak yang sangat bagus mutunya. Minyak tersebut bisa digunakan dalam masakan, saus salad, dan margarin. Biji bunga matahari memiliki nilai gizi yang tinggi.
infonya dari sini.... TAHUKAH ANDA?

penamat post ini: bila la aku boleh jalan jalan belog korang dengan tenang?? bila... bila??

18 comments:

Aujinz said...

aku jalan jalan kat blog ko dengan tenang....

lalalalalla

Aujinz said...

wehh...aku pes!!!..

awahahahaha...

aku berjalan jalan di blog ko dengan tenang.....♥♥♥

Aujinz said...

kuaci laaa..terbaek dari bunga matahari...!

zella y said...

minyak bunga matahari...
sgt baik utk kesihatan...

Uruchimaru @ kf said...

bunga matahari emm tingat citer movie korean !

¶A.K.I¶ said...

ojin!~

wa ko.... kerek ea... bley berjalan ke blog ak ngn tenang! hahaa ...

kuaci 1paket bg ak beb!!

¶A.K.I¶ said...

sis zella!~

blm pnh gne lg rcenye...
huhuh

¶A.K.I¶ said...

kf~

uiii??
cete ap?

syaf said...

aku x suke bunge matahari

black_mel said...

kuaci bunga matahari tu dia ambik daun ker biji ker?kelopak?

maCy said...

ade tak orang mntak kapel gune bunge tu? kikh3 ;p

~AmyLiana8886~ said...

nice info..xpernah tau pun sblum ni aki..hihi

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

info..
aku sedang berguling2 kat blog kau dgn tenang ni..

¶A.K.I¶ said...

syaf!~

aku xckp pong aku suka bunga matahari..... =p

¶A.K.I¶ said...

black mel!~

hurmmm... ak rce la..
bijik!

¶A.K.I¶ said...

macy!~

hihihih...hg swo bakal pakwe hang buat nanti!

hellioz said...

tahukah anda?

tak bagus cium bunga sebab debunga2 tu ade side effect bile masuk hidung?

gyahahahahaahah~

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

aku rasa farid ade auxin ni...die akan tertarik kt lelaki yg mempunyai auxin mcm die