Thursday, May 6

Surat Khabar Hari Ini

As salam untuk semua orang!!! yang nama manusia!! yeahhh... [okey aku da jadi gila sila teroskan kepada topik]

hari khamis yang khamis ini... aku nak bercerita siket tentang laporan akhbar akhbar dalam malaysia ini tentang kehidupan kehidupan manusia di dalam malaysia ini. [apa ayat aku ni??]

pagi tadi masuk keje pergi minum sebelum 8.30 pagi. jadi sambil sambil melepak dan chit chat.. selak selak akhbar harian metro. hurmmm.... my though is.... 


"what the hell with all malaysian people now days???" semalam kes suami toreh kemaluan isteri la.... ni kaki patah dipijak suami la... semalam semalam ayah umor 60tahun lari ikot minah indon la... AstarfirullahalAzim! come on laa manusia... tak kira laa engkau bangsa apa agama apa... AKAL ada tak??? 

dengan kes samun bunuh waktu magrib.. makin hari makin sesak jiwa aku nak baca berita berita dalam malaysia kalu ini laa yang hari hari dihidangkan oleh masyarakat kepada masyarakat dia sendiri. alahai dunia... sudah terlalu tua untuk menampung kesalahan kesalahan manusia yang membinasakan dunia itu sendiri.




bukan kondem akhbar akhbar dalam malaysia. cuma memikirkan kalu benda benda negatif menjadi paparan utama... berita berita sensasi.. penjualan akhbar meningkat dan memberi keuntungan. namun kadang kadang ada yang alpa kerana terlalu banyak pendedahan kes samun bunuh... pijak terajang suami / isteri.. benda benda ini akan menjadi salah satu alternatif untuk 'manusia' turut tiru perbuatan yang terkutuk itu kerana menyangka ada yang da buat... kenapa aku tak boleh buat. kan?

takde nak menuding jari kat mana mana pihak. aku universal. sebab itu awal awal dalam entry aku cerita kepada MANUSIA. yang mempunyai AKAL. sewajarnya benda benda tak baek menjadi pedoman dan bukan ikutan. bukan begitu ke patotnye??







penamat post ini: memikirkan apa agak agaknya berita esok... adakah rakan sagat kepala rakan kerana utang 50 sen???

23 comments:

Hazzy Ishak said...

maybe

jawapan untuk penamat post
he he he

With Love,
HazzySuperb

ASaDa RyutaRo said...

ni jwpn budak xde diploma :

pada aku benda ni patut didedahkan. mmg ada positif n negatif bila benda camni didedahkan.

kita ambik la yang positif.. jadikan pengajaran, ambik iktibar supaya tak buat benda yang sama kan. kan..

lagi bagus kalau akhbar-akhbar yang menyiarkan kes-kes seperti ni letak terus kat dalam penulisan dia nasihat, firman Allah ke, supaya terbuka minda orang yang baca. tau benda tu salah. sebab kadang-kadang orang tak tau pun benda tu salah. orang islam sendiri pun kadang-kadang tak tau hukum hakam.

ke camana? hurmm..

zella y said...

rs2 nya akhbar melayu ni suka jdkan isu2 mcm ni sebagai pelaris... patut nya utamakan info dulu...tgk je la...paper2 yg suka wat headline mcm ni la yg laku...


bkn xle nk buat cite2 mcm ni...kn paper byk page.... tulis r kat mane dorang suka...

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

ni jwpn budak yg ade SRP jek..

aku rasa pendapat korg sume btul

rEd said...

tu la pasal benda yg xde nilai berita pon diletakkan kt front page

cerita sensasi camtu mmg org kita ske baca

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said...

sebab tu gua suke surat khabar cina..
banyak yang positif yang boleh gua dapat dari paper tu.. dulu gua ada bace cerita satu keluarga cina kat kawasan rumah gua badan ada magnet boleh lekat sudu kat badan.. pastu cerita budak sekolah berjaya mencipta nama segala.. info masyarakat macam tu la org nak tahu.. cerita pasal orang miskin ker.. bukan nya dok cerita menteri melawat orang miskin..

nie dok sua cerita kelar potong kemaluan pulak .. nak buat aper pi kelar bende tu .. deme nak ajar rakyat malaysia buat jeruk kut.. huh..

satu jer yang positif yang gua dapat dari paper tempatan nie..


buat cuci cermin kasi kilat..
tak pun buat salat ****...


:)

p/s: gua tak bace sendiri paper tu.. gua mintak member cina tolong translate kan..

p/s ke2 : sorri gua over acting sikit bab citer macam nie..


:)

wong ah ian said...

sejak bile world wide web dot blogspot ni jadi newspaper online dot blogspot?..haha

~AmyLiana8886~ said...

nk wat cmne kan..diorg nk berniaga..cmtu la kaut keuntungan..

mmg betul skrg ni kalau pk pk takut sngt..mcm xnk kuo rumh je..ada je kes bunuh n mcm2..takut sgt..

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

aki..
arwah on ym guna hp dia..tak pasti hp dia tu di mana..


aki..
skunk zaman org bunuh org...esok akan ada kisah org bunuh org sbb kucing..


aki..
lama gua tak jenguk blog lu..agak sibuk skit..



aki..
ari ni gua jenguk blog lu..silap tinggal komen..



wachaaa...

amy'z said...

akhir zaman..... :)

¶A.K.I¶ said...

hazzy!~

aik.. ko lak yg bg~ heheheh

¶A.K.I¶ said...

asada!~

pandangan diterima!

tapi ko ad ijazah master phd!
knp tbe2 xde diploma pny stetmen kua???

¶A.K.I¶ said...

zella!~

market beb market~~
hehehe

¶A.K.I¶ said...

kamen!~

i2 skip namanye...
mne ad jwpn! aisss

¶A.K.I¶ said...

red!~

kan kan??
hurmmm... konpius ak~

¶A.K.I¶ said...

bro ardzman!~

xde hal...
pndpt anda dialu2 kn..
neway ak br nk tny ko terer cina ke...
heheheh.....

¶A.K.I¶ said...

ian!~

aaahhh! sadap lu!!

¶A.K.I¶ said...

amyliana!~

setuju aahh!!
kte jd ngeri nk buat kerja seharian~

¶A.K.I¶ said...

alvin!~

ooowhh.. yeke alvin?
hurmmm...ok~

oh ye, xpe thx sbok2 pon sggah~

thx komen jgk~~ =)

¶A.K.I¶ said...

bro amy!~

agree!! mmg akhr zaman... hurmm

Aujinz said...

pendapat aku yang bernilai 25 sen setengah..


dunia dah akhir zaman..

aku zaty said...

aki..
sekarang dah akhir zaman..
manusia pun perangai dah macam dajal..
*sigh

hellioz said...

sebab tu aku xbace metro
gyahahahha
less information
more less important story
haha~