Thursday, May 13

13 world's most popular superstition




As salam untuk semua....
mulakan dengan Bismillahirahmanirahim.... dan insyaAllah ia diakhiri dengan Alhamdulillah.

semalam aku berlegar legar di pusat sumber di opis... mencari cari idea untuk entry terbaru. sebab sekarang mood gila gila down dengan keadaan opis... so aku mencari bahan bacaan dan terjumpa sebuah buku yang agak menarik. tanggapan tahyul tentang nombor 13...[tiga belas...] 13: The World's Most Popular Superstition. Nathaniel Lachenmeyer.

huhuh... sebagai umat islam yang sebenar sudah tentu tidak wujud tentang tahyul mengenai nombor nombor ni... semua nya baik baik aje.. yang dicipta Maha Esa mesti untuk kebaikan. tapi mengapa tanggapan tahyul tentang nombor 13 sebagai tidak bertuah.... akan menyebabkan kematian wujud?

aku baru baca sampai chapter 3 untuk buku ini. memang menarik. sangat sangat menarik. nanti aku kupaskan satu persatu. tapi untuk kali ini... pernahkah anda tahu:


di sebuah meja jikalau terdapat 13 orang dimeja tersebut... salah seorang akan mati dipenghujung tahunnya?? [did you know that when there is a 13 at the table, one will be die within a year?]


penamat post ini: apa pandangan anda tentang 13?

29 comments:

zella y said...

beli kat ner buku ni??
brapa harga....??

Hazzy Ishak said...

dah lama tak bca buku macam ni
asyik layan novel je
kih kih kih

¶A.K.I¶ said...

zella!~

its from library sis!
huhu..
hrga diadi britain..
13 pounds! hehehe

¶A.K.I¶ said...

hazzy!~

huh... ko mmg jiwa je...
hahahhha

~AmyLiana8886~ said...

btul ke? hbs ke baca tlg kupas buku ni ek..so xsusah ktorg cari buku tu..hehe..kupas la setiap chapter aki..hehe..

¶A.K.I¶ said...

amyliana!~

hahaa..
waa since when aki jd review book person ni?
hahahhaha

rEd said...

biar je la diorang ngan kepercayaannya...baca bleh tpi jgn prcaya heh

hans said...

uish
no 13 pun ada tahyul ekk
ku baru tau

¶A.K.I¶ said...

red!~

absolutely rite lahh!!
bace je... nk tmbh ilmu pengetahuan tntang betapa jahilnya orang2 kafir ni.... huhuh

¶A.K.I¶ said...

hans!~

hah! 2 la.. aku musykil 2 yg ak layan buku 2~

Rowena Chasez said...

no 13 wat aku teringt kat friday the 13th..
nnti citer ye kenapa num 13 nie unlucky..(:

¶A.K.I¶ said...

rowena!~

hehe...
im about to talk bout friday the 13th 2 sis! hahaha

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

esok kau cerita la lebey lanjut ttg isi kandungan buku tu..
jgn lupa buat sipnosis skali ye..

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

esok kau cerita la lebey lanjut ttg isi kandungan buku tu..
jgn lupa buat sipnosis skali ye..

Natasha said...

pape pun kak tash tetap suka nombor 13 :P

chokio_nia said...

rajin benar ko menggugel ye aki..btw bagusla..dpt aku info br...nak cr mls..ahaha

miNt said...

ak rasa 1 dan 3 matching.

dulu ak salu kawenkan 1 ngn 3.

kawenkan pink ngn kuning.

kawenkan merah ngn oren.

biru cair ngn hijau cair.

hijau gelap bercinta ngn biru gelap.

7 ialah isteri 8.

dan hitan n putih ialah pasangan yg cinta mereka tak direstui oleh anak2.

..

ak pun taktau kenapa ak suka anggp camtu.

Aujinz said...

alaaa...diorang yang superstitious..

kita wat pe nak ikot kan kan kan..:D

zac zirwan said...

it jz a number.. =P

SuRayA^i. said...

13 - it's just a number after all. everythg yg jdik tu tkdir Tuhan.

¶A.K.I¶ said...

alvin!~

xkuasa ak...
ko ingt ak library bergerak!~??

¶A.K.I¶ said...

sis tash!~

hurmmm...
i think 13 is a great number too sis~ tp taw laa kn american thinking~~

¶A.K.I¶ said...

ain!~

bkn ak ckp ak pinjam buku ke beb??
kat library opis?
bl mse ak ckp ak gugel?
mamai aaah ko!

¶A.K.I¶ said...

mint!~

ermm... mint!
ko mencarot ap beb?

¶A.K.I¶ said...

ojin!~

absolutely!!
eh tp org kte ad tahyul sndri kn2??
hahahah

¶A.K.I¶ said...

zac!~

yups!! huhuhu

¶A.K.I¶ said...

sis sue!~

2 laa...
mereka xde agama so muncul laa tanggapan2 menggunakan akal yang terhad pemikirannya~

Lovely Bella said...

hehe tahyul sume tuh.. heheh bella suke no 12.!! yes.!

¶A.K.I¶ said...

bella~

huhuhu...
aki ske 7!
hehe