Thursday, June 17

Kenapa Cakap Bola Sepak Permainan Bodoh

Assalamualaikum...
salam dari tuan tanah kedaung[tak taw kedaung sila rujuk kamus DBP]


[dulu kipas susah mampos untuk england, tapi beckham da takde, kensel england! mereka diletakkan digrup favorite paling bawah!]

heheheh... buat minggu pertama perjalanan FiFa world cup 2010 korang perasan tak aku belum olah lagi tentang permainan corak pasukan jersi ke atau pon pasukan yang aku minat! hahaha.. ni kes sebab bullet takde la ni. dulu EPL aku berperang gila gila lah beb sebab chelshit  chelsea dan kelab fav aku iaitu Manchester United!!

okay, untuk orang yang tak suka bola sepak. ada kan. ramai beb... itu aku pasti dan apa alasan mereka yang tak suka bola sepak? dorang akan cakap [ini stigma majoriti la bagi pandangan aku] 'bola sepak permainan bodoh sebab 22 orang main dalam padang kejar satu bola aje'.

okeayy!! marah ni marah. tapi pada masa yang sama betul jugak apa yang orang orang cakap tu. untuk beri pandangan kita kena tengok faktor atas orang itu. dia jus TAK MINAT bola sepak atau semua sukan dia kritik kondem. orang yang jus tak minat bola tu maybe boleh accept. yang tak minat 1 apa pon ni sah sah bukan orang yang gemar bersukan!
tapi hairan la... kalu orang cakap bola sepak sukan bodoh, kenapa takde yang cakap squash sukan bangang~ kan kan kan? korang ada perasan tak sape sape cakap squash tu bongok ke bodoh ke apa apa lah yang negatif?? sedangkan sukan tu lagi la... main bola kecik dengan raket dalam bilik kecik pukul ke dinding. kalu maen sorang sorang ke berdua ke, tak pandang pon lawan tapi pandang dinding je. bola da la kecik sangat sangat.

kita sebagai manusia sebenarnya memang suka nak jugde dan cakap ikut hati tapi takde pon nak mendalami atau mengkritik berdasarkan fakta. macam bola sepak, memangla aku tak mampu mengulas macam pengulas sukan yang menkaji tapi rasionalnya... 

walaupun 22 orang kejar satu bola tapi positifnya jelas dan terpancar dimana setiap pasukan akan memeprtahankan harta berharga mereka [iaitu gol] untuk tidak di bolosi pihak lawan. kalu apply dalam kehidupan seharian, kita membina keluarga, kerja dan bermati matian berusaha untuk menghalang anasir anasir jahat dari menganggu kehidupan bahagia, mengganggu rezeki dan kerja yang diberi.... kan kita juga yang rasa seronok, sempurna. semangat kerjasama dan tolak ansur dalam masyarakat pon bagus sebab bola sepak ni kalu ikot satu kepala je memang bola tah kemana. dorang main pas sana, pas sini dan akhirnya da rasa cukup strategik dengan pelan yang dibincang bersama maka cuba untuk memburu kejayaan dengan menjaringkan gol! 

walau apa pon sukan semua dicipta mesti untuk kebaikan. maen KONDA KONDI pon sama. setakat korek lobang pastu baling batang kayu pon ada sebab kenapa ia tercipta. 
so majulah sukan untuk semua BLOGGER!!



penamat post ini: dalam sukan, aku memang adore NICOL ANN DAVID. sukan yang aku rasa yelah... lawan dengan dinding je pon! tapi impak dia... duet dia... huisshh.. kaya pempuan ni... dan dia sangat BIJAK!






28 comments:

syufaa said...

hukhuk..brazil tatap menjadi pujaan..hikhik :P

Hazzy Ishak said...

aku tetap sokong pengadil
haha

¶A.K.I¶ said...

syufaa!~

hahahah...
brazil is legend..
no wonder la kn rmai minat dia...

¶A.K.I¶ said...

hazzy!

iskkk!! ko neyh!
hahahaha

¶A.K.I¶ said...

hazzy!

iskkk!! ko neyh!
hahahaha

Lovely Bella said...

huhu sape yg x suke bola tuh?? habaq maii!! ari nih aku emo.. harap maklum.. heheh

redNing said...

argentinaliverpoolargentinaliverpoolargentinaliverpoolshakiranyanyibest huuuuuu

syufaa said...

memang sgt2 legend kan2..huhu..tp jrg dpt tgk dorg men..so tggu resultnye je..

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

aki..
gua suka main congkak ngan main pondok2 je..


nge~~nge~

Uruchimaru @ kf said...

glory2 england..

hazzy lain xder !

¶A.K.I¶ said...

bella!~

ha.. sila marah!
hahaha

¶A.K.I¶ said...

redning!~

ko ckp ap 2?
ciss!!

¶A.K.I¶ said...

syufaa!~

hahaha..
xyah tgk..
br lg...
tggu da nk final..
br trill

¶A.K.I¶ said...

alvin!~

ske congkak!!
jom men sme2 nti~~
hehehe

¶A.K.I¶ said...

kf!~

fan btl bro ni!
ahahahah

deus X machina said...

Go Korea~~~~~

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

men bola sama la mcm takel pmpn
player yg bgus & dpt pluang terbaik akan score..hehe

ieQa sWetLuv said...

semua game ada peminatnya tersendri.. ika layankann jela hehe

hellioz said...

ape suka untuk blogger?
main jari ke?

gyahahahahaha~

black_mel said...

hanya jauhari mengenal manikam..main dulu bola..baru org tu leh kata sukan tu bodoh...isk3...gogogogo brazil...

zella y said...

walaupun sis xminat sgt la dgn bola tp sis xprnah ckp permainan ni bodoh...

sis cume suka pemain2 bola yg hensem2 tu miahahaha

¶A.K.I¶ said...

deus~

waaa... korea!
bley geng!!

¶A.K.I¶ said...

kamen!~

ko sbnrnye nk melucah kan!
hahaha.. syaitoonn!!!

¶A.K.I¶ said...

ieqa!~

ahahaha..
taw xpe!

AyuZ DeathWisH said...

bwek~!!!

ASaDa RyutaRo said...

hahahaha... bile pikir2 cam pelik lak kan game bola sepak ni. tapi dalam game ni la kita tengok semangat berkumpulan. saling bergantung antara satu sama laen. kan. kan..

siyes aku banyak team feberet. ngee =P brazil, german, argentina, korea utara, england. hahahaha.. semua la aku tengok!

SuRayA^i. said...

cet, pdhal sume game berbola pun kejar 1 bola gk ye x?
-.-"

Aujinz said...

muahahhaha..

stigma tue memang bangang..
kalau banyak bola, ko main la sorang sorang..

tak yah ade team..
ye tak?..

muahahhaha..
..vorwart deutcher!...