Wednesday, January 13

ibu... tangan yang indah!




“Ketika ibu saya berkunjung, ibu mengajak saya untuk shopping bersamanya kerana dia menginginkan sepasang kurung yg baru. Saya sebenarnya tidak suka pergi membeli belah bersama dengan orang lain, dan saya bukanlah orang yang sabar, tetapi walaupun demikian kami pergi juga ke pusat membeli belah tersebut.. Kami mengunjungi setiap butik yang menyediakan pakaian wanita, dan ibu saya mencuba sehelai demi sehelai pakaian dan mengembalikan semuanya. Seiring hari yang berlalu, saya mulai penat dan kelihatan jelas riak2 kecewa di wajah ibu. 

Akhirnya pada butik terakhir yang kami kunjungi, ibu saya mencuba satu baju kurung yang cantik . Dan kerana ketidaksabaran saya, maka untuk kali
ini saya ikut masuk dan berdiri bersama ibu saya dalam fitting room, saya melihat bagaimana ibu mencuba pakaian tersebut, dan dengan susah mencuba untuk mengenakannya. 

Ternyata tangan-tangannya sudah mulai dilumpuhkan oleh penyakit radang sendi dan sebab itu dia tidak dapat melakukannya, seketika ketidaksabaran saya digantikan oleh suatu rasa kasihan yang dalam kepadanya. Saya berbalik pergi dan cuba menyembunyikan air mata yang keluar tanpa saya sedari. Setelah saya mendapatkan ketenangan lagi, saya kembali masuk ke fitting room untuk membantu ibu mengenakan pakaiannya. 

Pakaian ini begitu indah, dan ibu membelinya. Shopping kami telah berakhir, tetapi kejadian tersebut terukir dan tidak dapat dilupakan dari ingatan ..

Sepanjang sisa hari itu, fikiran saya tetap saja kembali pada saat berada di dalam fitting room tersebut dan terbayang tangan ibu saya yang sedang berusaha mengenakan pakaiannya. Kedua tangan yang penuh dengan kasih, yang pernah menyuapi, memandikan saya, memakaikan baju, membelai dan memeluk saya, dan terlebih dari semuanya, berdoa untuk saya, sekarang tangan itu telah menyentuh hati saya dengan cara yang paling berbekas dalam hati saya. 

Kemudian pada malam harinya saya pergi ke kamar ibu saya mengambil tangannya, lantas menciumnya…dan yang membuatnya terkejut, saya memberitahunya bahwa bagi saya kedua tangan tersebut adalah tangan yang paling indah di dunia ini. Saya sangat bersyukur bahwa Tuhan telah membuat saya dapat melihat dengan sejelasnya, betapa bernilai dan berharganya kasih sayang yang penuh pengorbanan dari seorang ibu.

Saya hanya dapat berdoa bahwa suatu hari kelak tangan saya dan hati saya akan memiliki keindahannya tersendiri. Dunia ini memiliki banyak keajaiban, segala ciptaan Tuhan yang begitu agung, tetapi tak satu pun yang dapat menandingi keindahan tangan Ibu…”


nota dari email yang berbunyi~


“BERBAHAGIALAH KAMU YG MASIH MEMILIKI IBU… DAN LAKUKAN YG TERBAIK UTK DIRINYA…”

 



penamat post ini: misss u mak! nak balik umah~~ cepat laa cuti tahun baru cina!

34 comments:

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

law camtu aku tak perlu la berbangga~
wekekeke~

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

yeay aku 1st~!!!

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

padan muka bullet tak dapat komen dulu~

BULLET said...

ngok ko ayu...

BULLET said...

ko masuk keje dulu

BULLET said...

mmg la ko yang dapat komen dulu

BULLET said...

cis dan cis dan cis lagi

BULLET said...

kalau xsebab eksiden kancil masuk longkang kat ngan opis bullet

BULLET said...

dah tentu bullet sampai awal

BULLET said...

pastu leh komen dulu

BULLET said...

xpe2

BULLET said...

lain kali bullet akan pastikan

BULLET said...

yang bullet komen dulu

BULLET said...

hahahhahha

BULLET said...

bullet top commentator sekarang

BULLET said...

puas hati aku

Nini teDDylicious said...

ya Allah!!

camtuh laa pangai ayu ngan bullet..

iskk..ape laa..

aki2!! aku wat entry pasal ayah, kau wat pasal mak..

kau tiru akukah..?? err..

hahaha!!

yeap2..windu ibu jugak. hope ibu sehat kat sane..

Hazzy Ishak said...

nak balik Penang....

~@k1 is @utuMn!~ said...

ayu!~

ces!!~

~@k1 is @utuMn!~ said...

bullet!~

ko wat repot ap dalam komen ak?

~@k1 is @utuMn!~ said...

nini!~

haha...
2 la dak berdua 2...
sje je~
ehh ye ke ko cete psl ayh?
ok nti ak cek!

~@k1 is @utuMn!~ said...

hazzy!~

tggu rye cina ea....
nti blk penang k~

~0~ said...

aku pun rindu mak aku...

~@k1 is @utuMn!~ said...

~0~

bgs2~
nanti jenguk ea..

Eazy Izzuddin said...

oh kerinduan pada ibu bile bace entry neh
xD

~@k1 is @utuMn!~ said...

eazy!~

induw kn..
ala.. tp ko br msk cmpus...
manje tol!

ALYN_C3N1 said...

alyn syg sngt ibu alyn...muaacccchhhksss!!..

¶A.K.I¶ said...

alyn!~

syg...
kiss ibu kt komen aki ke??
mcm aki je yg dapat kiss 2~
ahaks!

♠♥♠ayudeadwish♠♥♠ said...

wahahahaa~
bullet kedengki~

¶A.K.I¶ said...

ayu!~

aik...
datang ag ko.. besnye...
len kali... kelik nuff ak skali~

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

aki..tmpt komen ko ni da jd tmpt gado ayu ngn bulet da..hahaha

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah
And Rasulullah

Comes your mother
Who next? Your mother
Who next? Your mother
And then your father

¶A.K.I¶ said...

xtionkamen!

hahaha..
ko taw xpe dude!!
wahh.. ad lirik lagu!
ehheheh

SuRayA^i. said...

sdey lak tbe2 bile bc entry nh -__-"

¶A.K.I¶ said...

suraya!~

huhu..
ni mmg n3 touching neyh...
huhuhu