Thursday, December 17

quick update: PUKAU!!

ini adalah cerita benar yang aku dapat dari kawan sepoli dahulu. dia duduk di gombak setia dan bekerja di wisma apa tah kat setapak. ok setapak line x okay sangat taw.. kita kena berhati2. point direct tros melalui tajuk di atas. kawan aku ni perempuan. seorang je bekerja di syarikat printing milik majikan dia... melayu. dah la dia perempuan, kerja sorang, opis boy laki cuti. balik kampung mak sakit. dan spesis bos dia ni x lekat kat opis. boleh dikatakan lepas rehat bos dia x akan masuk ke opis. so tinggal dia terkontang kanting dalam opis.

nak dijadikan cerita, sepetang ak pasti ini dalam semalam atau kelmarin kejadiannya, tapi dia kol aku baru kejap ni cete dengan detail. ada sorang ala2 singh datang kedai. masa tu dia memang x bukak sangat pintu kedai. dia cam open sikit je la.. kira kalu orang nk masuk dia kena bukak pintu tu(ak xdapat bayangkan pintu 2 sebenarnya tapi itu yang diceritakan). memula laki dalam lingkungan umur 40an la datang tanya buat2 macam takut salah kedai. pastu kawan aku cakap bos takde so laki tadi kata nak bagi pesanan la... kira nak tulis pesanan dia tu dan kawan aku pon bagi la dia masuk.


[macam2 jenis pukau. ini adalah salah satunya]


bila kawan aku da bagi pen dan kertas, kawan aku nak la sambung wat keje dia kan, tapi singh ni suro duduk berbual. kenalkan diri sebagai doktor apa tah.. nama melayu. pastu dia SALAM dengan kawan ak. jenis kawan aku ni bila orang cakap dengan dia, dia mesti pndang tepat mata! so singh ni cete pasal anak dia xcident! cete pasal cucu ada twin! pastu cakap anak dia xciden tu nak rawat perlukan duet RM120. kawan aku ni seorang kedekut tapi dia dengan selamba bangun, bukak laci drover, amik rm100 duet syarikat, tak cukup kan dia kuakan duet dia rm50 dan bagi dengan selamba kat singh 2! dan singh tu cakap nanti dalam kol 5.30 dia akan datang lagi. hingga lah sampai dia balik kol 6 lebeh xde pon batang idung.

dia xbuat repot la sebab bos dia kata xpe. kalu nak ganti pon jus rm50 sje. dan kawan aku ni mengambil masa jugak nak rasa normal sebab dia kata dia rasa blurr dan aneh2. pastu skrg bos dia pasang cctv dan lock pintu. demi keselamatan dan supaya benda ini tak berulang.

p/s: aku taw kawan aku. dia jenis yang banyak soal kalu ada sumthing x betul even dengan kawan sendiri. apakan lagi orang lua kan. tapi kali ni dia sendiri tak sedar....


penamat post ini: so to all people yg baca! plez2! bnda ni boleh jadi anytime anywhere! take a gud care of urself! it paling penting. ayat kursi dan bismillah jgn lupa. semoga ia x kan jadi pada kita pulak. AMIN

35 comments:

wan2911 said...

hah!! meh sini aku jadi 1st reader :D

wan2911 said...

hohoho...2-3 kali gak jumpe orang yang mntak simpati macam ni, tapi sory la malas layan..huhu, syukur aku x kene pukau..

tapi ade membe aku kesian gile, die praktikal kat satu kedai runcit ni, pastu time dapat gaji die kluar je dari kedai tu terus ade orang offer jual fon cap cine kat die, die yang xtaw pape ngan slambe je bayar pakai duit gaji yang baru dpt tu..abis gitu je, fon da la cikai2 je.

Liyana said...

oh, takut lah.. kita punya minda macam disekat kan bila kena pukau..

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

amalkan setiap kali selepas solat baca ayat kursi.nescaya terhindar dari segala sihir..

kene hati2 len kali.manusia skg mcm2..

~@k1 is @utuMn!~ said...

wan2911!~

ye3~ ko la 1st kn..
amk3!

~@k1 is @utuMn!~ said...

wan2911~

yeke??
duet gaji??
lagi tragik..
2 pon rcenyer pukau 2!

~@k1 is @utuMn!~ said...

liyana!~

yup~ kte cm xtaw pape...
sedar3 da buat bnda tah ap2!
isk3

~@k1 is @utuMn!~ said...

xtion KAMEN!~

btl3!!
amalan ayat kursi..
pendinding diri 2

Si budak Aboi said...

amalkan surah 3 kul !

ps;-dahx2 pi tito aki!

BuLaN iTu aKu said...

betul2!!!! manusia sekarang dah semakin kejam...
anak2 remaja diluar sana
beware!!!!.

911 said...

Huh... zaman skg pun masih ada yg amalkan. Kalau setakat kuar duit tu okey lg tu.. kot2 dipukaunya terus ikut balik negeri.. adess.

Apapun, beware la. Amalkan apa2 saja ayat/doa utk menghindarkan pukau.

aku zaty said...

ishh.. nasib baek nk duet je.. kalo kne rape.. ishh.. takot nye..

~@k1 is @utuMn!~ said...

aboi!~

baek aboi..
aki nk tdo da ni...

~@k1 is @utuMn!~ said...

cik moon!~

hak ahh... sume org kne hati2 taw!

~@k1 is @utuMn!~ said...

tebilan!~

yang penting kte ingt ALLAH selalu.. insyaAllh Dia akn bantu kte

nursarah87 said...

pakai sunglasses n mask leh prevent tak?..hehe



jgn berani berseorangan walau di mana berada.. kes pukau banyaknya jadi bila individu itu sendirian..

~@k1 is @utuMn!~ said...

zaty!~

2 la...
duet je..
tp duet pon..
iskk hati2 sje~
i2 yg penting

zella said...

hurm..klu dh kena pukau...
mmg habis semua dorang minta kita bg..ade member prnah kena pukau kat chow kit...habis duit dlm mesin atm dorang kebas...

░♥si lampu neon♥░ said...

huuu takot gak weh..kene pakai tangkal la ceni haha.

jane said...

amalkan ayat kursi nk gi mana2..insyaAllah Allah akn jaga kita;)

Dak Wan said...

My mama always told me "Don't talk to strangers" so I never. When I'm in school, my teacher told me " Malu bertanya, sesat jalan". Now I'm confuse cause I'm afraid to ask but then, if I don't ask, I will be lost... forever! Pengajarannya.... jawab salam, tak jawab doseee!! Hahaha.

*komen ni tiada kena mengena dengan yg hidup atau mati.

wan2911 said...

komen bro dak wan memang mantop! hahah :D

i'msosupernotcool said...

jgn ckp ngan stranger..
org bagi gula2 jgn amek..
haha

SuRayA^i. said...

zmn da moden nh pun org still nk wt bnde2 pukau cmtu kn..kdg2 tkut jgk sbb bnde x expect..tp btul2, ayt qursi especially elok kalo bc tym nk kua umah.

~AmyLiana8886~ said...

pukau mmg menda yg bahaya kan..ada org kena pukai smpai hbs barangan kemas..lepasni berhati2 dgn org xkenal..xyah la nk cakap2 dgn diorg kan..hehe

~@k1 is @utuMn!~ said...

zella!~

uishh??
duet dlm atm??
bhy2!

~@k1 is @utuMn!~ said...

neon!~

hahahah..
tangkal ap ko nk pkai?
nti tnjuk kt ak taw!

~@k1 is @utuMn!~ said...

jane!~

btl.. i2 sebaik2nyer kn

~@k1 is @utuMn!~ said...

dak wan!~

ye.. komen anda sungguh x berkaitan~
hahahha

~@k1 is @utuMn!~ said...

wan2911~

ap yg mantopnyer??
cte kt ak

~@k1 is @utuMn!~ said...

imsosupernotkewl!~

hahahah..
ingt budak2 nk bagi gula2??
ahahahah

~@k1 is @utuMn!~ said...

suraya!~

ye.. sgt stuju!!

~@k1 is @utuMn!~ said...

amyliana!~

kita diam je la kan?
sbb xnk ckp kn2?
hehehe

chokio_nia said...

aiywer...takotnye..bace doa byk2 ah gni..elak kene pukau..amin

~@k1 is @utuMn!~ said...

ain!~

btl la... bnda 2 kte x rancang taw2 jadi.. so kne beware btl2