Tuesday, April 13

Tips Bertemu Bakal Mertua

uwaaahhh ko! tajuk entry aku kan.. cam pelik pelik kambeng kan kan? hahaha.... okeyhh okeyhh.. hari selasa yang macam mulia segar bugar ni... aku nak bercerita... tentang menghadap bakal mertua!! aku cakap mertua ea.. maksudnya mestilah merangkumi semua... ibu mertua dan bapak mertua...
[okahh... aku membayangkan ibu mertua dalam cete P.ramlee tu sekarang ni]
[ingin merujuk internet untuk mendapatkan tips... tapi baca baca.. biar ak bagi tips aku sendiri!]

situasi 1
Anda tiba tiba di bawak tanpa persediaan langsung untuk bertemu bakal mertua.. apa yang anda lakukan....

penyelesaian!~
Haa.. selalunya kekasih hati mesti bagi tawu awal awal kan.. so tak kisah laki ke pempuan ke mesti da siap da prepare baju macam yang mana satu... sedia itu.. sediakan ini... [ala2 macam hipo sket pon ad laa] yang tu depends... tapi klu da taw.. yang tup tup bagi taw 5minit yang lalu? apa nak buat?? senang aje... 

1st! think positif. menjadi diri sendiri itu yang terbaik. bagi yang perempuan... slalu bermasalah la sket tentang etika pakaian kan kan kan?? ambil sedikit masa cek pakaian anda masing masing, pakai pakaian proper mesti penting. yang terbaik baju kurung dan bertudung la kalu yang nak pakai tudung, pakaian berseluar takde masalah pada aku.. tapi selalunya orang orang berumur ni mereka kan makan garam dari kita.. 

kita berpakaian sopan untuk memberikan pandangan pertama [first impression] yang baik. bila tanggapan pertama baik.. insyaAllah semua baik.


situasi 2
Di bawa bukan pada hari hari tertentu! bukan hari lahir, hari raya, hari segala hari pon bukan jugak!

penyelesaiannya!~
Haaa... kalu lelaki ni kadang kadang mereka bincang dengan pasangan masing masing kan sebelum jumpa. contoh kalu hari lahir.. "u bawak la hadiah.. i nak bawak u jumpa mak ayah i ni..." ok dalam situasi itu... persediaan da dilakukan.. ada buah tangan untuk ambil hati bakal mertua. yang tak tau menau??

baik lelaki atau perempuan... buah tangan ke hadiah ke tidak berapa penting. itu hanya untuk mencover diri je.. kira macam ada laa benda nak cakap bila 1st time jumpa kan... kalu takde.. tanya benda benda biasa... apa khabar... macam mana hari ni... apa apa laa... isu yang ringan ringan untuk cover gabra dan mulakan suasana reda dan tenang. pasangan anda pasti membantu.. takkan tinggal terus masuk bilik bia ko sorang sorang mengadap mak ayah dia kan kan kan... 

situasi 3
Di minta memasak dan buat itu ini

penyelesaiannya!~
sebagai lelaki atau wanita[perempuan] kita seharusnya ringan ringan tulang untuk membantu. kalu yang lelaki tu.. ikut pakcik tengok kawasan sekitar rumah... bincang hal hal lelaki... kebun ke.. kereta ke... apa apa laa.. mesti da dapat klu dari kekasih kan... 

yang perempuan pulak.. tau tak tau mesti ikut masuk dapur. sekadar memerhati dan berbual bual sambil tangan tu rajin rajin laa buat apa apa yang patot. bertanya jika ada apa apa perlu dibantu. kalu dapat yang baik hati kata "takpe, awak duduk je.. makcik buat semua" haa! jangan terperangkap! itu yang bahaya... anda sebagai perempuan jika benar benar seyes nak kekasih anda sebagai pasangan hidup... perlu terus membantu... tanpa disuruh adalah lebih baik... sebab, itu adalah ujian dari bakal mertua anda untuk melihat anda jenis perempuan yang bagaimana... yang tak taw memasak pon.. buat air takkan tak pandai kan... tak tau memasak nak cover jangan cakap tak pandai.. terus jatuh saham.. tapi cakap "erm.. lepas ni saya nak belajar masak laa dengan makcik.. makcik masak sedap sangat..boleh dapat tips memasak dengan baek" haaa... begitu ye!!


pengakhiran!~
tips tips ini sekadar pandangan peribadi... [bukan pengalaman hihi] dan jangan ringan tulang sebelum kawen aje.. da konfrem dapat pasangan, balik umah mertua terus masuk bilik, tak pon melepak depan tv... jangan pulak awal awal jumpa aje rajin.. lepas tu.. tunjuk taring! aisshh tak selamat laa macam tu... huhu



penamat post ini: amacam ok x tips aku??

29 comments:

amy'z said...

hahahaha...abg jumper mertua siap bw mak ngan abah abg lg...bw back up tu takut mertua buli....hahahahaha...senang citer....tul x....hahaha

BULLET said...

hahahha...ko ok ke jumpe bakal mertua ko hari tu? ade bawak g makan ikan patin x? hahahahhaha...oit, jersi aku bile nak bagi ha?

¶A.K.I¶ said...

bro amy!~

hahah.. abg ngelat sey... back up nk besa je.. xbes2~ tak indie! hahaha

¶A.K.I¶ said...

bullet!~

hahah.. cess ko.. nak jersi?? carik ak! hohoho

dEEyA said...

hooo...! aLamak.. kLu jenis yg pnyegan cm aq pLak nie cmne..?? keh3! ta dapek ah nk jmpe bkaL mertua aq.. kLu aq yg suh bkaL mertua yg jumpe aq leh ark...?? hahaha!

Natasha said...

mcm pengalaman aki sendiri jer;))hukhukhuk

ahchOng's said...

aku kalau nk p umah mentua..aku nk bawa cermin..pastu nk suruh makpak mentua aku cermin diri mereka..lalu berkata dgn angkuh..

"makcik dan pakcik cuba cermin sikit diri makcik pakcik ni..x elok kn kn,,jadi jgn nk wat belagak x bg sy kawan ngn anak makcik pakcik..sy ni habes elok dah..dah..xmau ckp byk..jual anak makcik pakcik kt sy murah2 sudah..simpan pon bkn nk laku..sy habes kesian ni sy kwn ngn anak makcik pakcik..murah2 sudah..ha cermin tu bg balik..jgn cermin lama2..pecah cermin tu nnt"

Hazzy Ishak said...

aku akan bawa kek utk bakal mak & pak mertua aku

amacam?

nursarah said...

selalunya b4 kawen bukan main tunjuk rajin tunjuk baik tanak kalah. pas kawen semua berubah. heiii.. nampak sgt dedulu tu berlakon je tunjuk bagus. haish

ahchOng's said...

tu la nursarah raisudin...semua tu lakonan..dusta belaka..pura pura baik..padahal taik

zella y said...

belum prnah jmp bakal mertua lg...sob3... hehhehehe

¶A.K.I¶ said...

deeya!~

wehh ko... segan2 skali dia angkat aprang naya ko! hohohoh...

¶A.K.I¶ said...

sis tash!~

hohoh.. bukan2.. udah aki bilang blm rse lagi.. hahaha

¶A.K.I¶ said...

acong!~

anda adalah yang terbaek!!! bes2!!

¶A.K.I¶ said...

hazzy!~

hang jumpa 1st tyme je.. 2nd tyme... da sah dah! hahahah ok x?

¶A.K.I¶ said...

nursarah!~

ha btl3! ad aje spesis mcm 2...

¶A.K.I¶ said...

acong!~

tak abes lg ke ko?? aisshh

¶A.K.I¶ said...

zella~

xpe2... KITA sme ap! hahaha

deus X machina said...

tipu tips ko ni aki
erk888

Aujinz said...

tak yah tips tips..

kite redah jer...
wahahahahha..:))

¶A.K.I¶ said...

deus!~

wehh... cete benar taw ni! dem ko!!

¶A.K.I¶ said...

ajinz!~

hahah... sila2.. klu xrce penyepak pelempang pon sempoi ap!

amy'z said...

bw back up beso la dik...hahahaha...
senang citer...xde nak ty soalan ngarut...hahahaha...

¶A.K.I¶ said...

bro amy!~

xpe laa..
abg taw nk pegi umh mentua..
mslhnye orang2 yang diberi on da spot! haaha

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

best arrr jumpa bakal mak mertua..

uuu..

aku nak jumpa mak mertua sapa ekk??

¶A.K.I¶ said...

alvin!~

cbe mak nini... ko rce lps x?

Othman Juliana said...

klu 'bakal' mertua pun x jmpe lg-amacam? ekekekekek~

¶A.K.I¶ said...

othman juliana!~

xda hal la... its jus tips dea... hahaha.. bley take note 2 taw.. hahaha

jღ®ϊ●●ղՕvЗllღ said...

bakal jumpe ibu mertua :(