Thursday, April 1

KENAPA KAPAL TERAPUNG DALAM LAUT??

haha!! salam semua.. hai hai dari aki tuan tanah blog ini... lama aki tak mendiskuskan satu satu tajuk atau entry berkaitan pemikiran atau pengetahuan am kan kan??? 

tajuk diatas dikeluarkan petang semalam. dan aku yang bertanyakan soalan itu... kepada bukan sebarang orang ok! pada orang yang suppose to know well pasal benda ni... ye laa.. da 24jam duk dalam kapal.. takkan tak taw? dan bila ak tanya, encik rescue ranger tak mampu menjawabnye!! APEKAHH???

hampir semua krew krew kapal yang dia tanya tak memberikan jawapan yang spesifik...[pada aku la.. maybe sebab ia perlu ditunjukkan] tapi memang aneh la... da keje kapal 10tahun.. bila aku tanya KENAPA je... habis... macam macam jawapan ada. hohoho... jadi... jom kita gugelkan diri mencarinya....

 [aku gugel bahasa melayu... tapi dapatnya dari indonesia... 
weird to understands... so gugel in english more better kot~]

FLOATING PRINCIPALS

"hasil dari peninjaun, kapal yang terapung di dalam laut terhasil dari kegiatan manusia itu sendiri.[itu memang la kan kan]. sedarkah bila kita berada di dalam air, ada sebahagian anggota badan akan terapung. sama seperti jika kita berenang...disitu sebenarnya berat badan kita telah diserap oleh air hampir separuh menyebabkan badan/jisim akan menjadi lebih ringan... 

setelah kajian demi kajian dilakukan oleh ahli ahli zaman greek dan yunani.. mereka mengaplikasikan teori ini kepada kapal laut. jika berat sesebuah kapal hampir 40 50 tan, maka mereka perlu menjadikan berat kapal di dalam air hanya 20 ke 25 tan sahaja. oleh itu, sesebuah kapal yang perlu diapungkan dilaut perlu mendapatkan jumlah berat air yang sama supaya ia mampu terapung..." - maklumat tepat SINI


penamat post ini: maaf jika teori aku ini macam kurang paham atau salah fakta. tapi anda anda bley laa pikirkannya dan sama sama kongsi agar... persoalan terjawab!!

26 comments:

Hazzy Ishak said...

aku tak pakar la nak jwb persoalan ko ni
hehe

Nini teDDylicious said...

aki, kapal terapung atas air laa..

bukan dalam air.

huh! sengal!

masok air ke hape minda kau tuh..?

Aujinz said...

aki..

ko nak suruh aku jawab secara ilmiah ke..secara kesengalan aku?

zella y said...

hehhe...xde jwpan... ;)

Frozen Angel said...

aki msok air ar nini

¶A.K.I¶ said...

hazz!~

ohh sme la kte rpe2nye~ ahhaha

¶A.K.I¶ said...

nini!~

hhaahhaha....[gelak dulu]
aku tak paham~~ ko ckp ap??

¶A.K.I¶ said...

aujin~

ko bg jwpn pon x... sbok nk tny3~ cess

¶A.K.I¶ said...

zella~

satu geng~ xpe2~ ahhaha

¶A.K.I¶ said...

FA!~

ko pehal? nk kne celet najis?? nk2? grrrr..... [hahahahha!!!]

BULLET said...

bullet kalau mandi kat kolam ke kat laut ke kompem tenggelam...pelik gak tu...orang lain leh je terapung2...

peja said...

minyak masak cap kapal laut afrika....hahaha









xde idea nk komen pe:P

syaf said...

kadang2 bagos gak ko nih,....
baru ku taw ...fakta yg menarik...ko memang Bagos

penembak LENSA™ said...

fizik la siot!!...hahaha

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

perghh...gua rasa macam buka blog cikgu kalsom..
guru sains gua zaman dahulu kala..

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

perghh...gua rasa macam buka blog cikgu kalsom..
guru sains gua zaman dahulu kala..

e. indah said...

wahhh cik AKI berinformasi terus ne hahhhhaa ..


AKI yg latest aku update LEGACY E ...
project Legacy untuk update lagu2


jgn kompius2 k ... ; p

¶A.K.I¶ said...

BULLET!~

yaahh.. kita spesis xley brenang upenye ye.. hhohoh... sbb ak pon msk2 mst tenggelam~

¶A.K.I¶ said...

peja!~

anda sewel kahh??

¶A.K.I¶ said...

syaf!~

wehh.. ko br taw ak BAGUS? demm!!

¶A.K.I¶ said...

penembak lensa!~

ye laa ngeng! aissshh

¶A.K.I¶ said...

alvin!~

sila jempot cikgu kalsom ke blog ak beb!!

¶A.K.I¶ said...

e.indah!~

hohoho... info pon mcm xlengkap 2~


owhhh... LEGACY E ea? ok2~

Frozen Angel said...

apsal???
lu dtg bulan ke???
tetiba nk mrh ni.... :))

¶A.K.I¶ said...

FA!~

heheh.. tah2 ko yang peyod kot~ lalala

[ - ] xtionkamen / ﺈﻴﻛﺸﻦ ﮐﺂﻤﻳﻦ said...

jujurnya..aku pun gak ngerti apa yg didiskusikan dalam jawapan yg kamu termui itu(baca dalam bunyi indon jawa timur)