Wednesday, April 21

Kesan Minuman Berais...

errmm.. testing.. test.. tess... one two onw two four!! ya... ok da ok da blog ini... hehhe... hye there!! aku demam siket ni.. al maklum kesan semalam keje memang tak hengat punya kan kan... okayhh.... 



iklim negara Malaysia yang kering dan lembap sepanjang tahun menyebabkan MAJORITI dari kita kita ini gemar sesangat minum air berAIS... kan kan... tipu kalo korang cakap TIDAK... tipu tipu... sebab perkara normal kalu di kedai kedai makan.. lagi lagi tengah hari tegak terik.. orang order air berais.. kadang kadang mintak ais lebih lagi. 

dalam facebook pon da wujud fan page atau group [aku tak sure] yang khas untuk "peminat memakan ais selepas air habis..." heheh... group macam tu pon ada.. dan ramai yang follow... lumrah la kan sebab negara kita hampir dengan garisan khatulistiwa.


berbeza di negara China atau Jepun... rakyat di sana gemar meminum air teh panas selepas makan... sebab ye laa teh yang bagus memberi banyak manfaat dan negara negara ini memang terkenal dengan teh yang bagus dan mahal mahal.

"Sememangnya sedap minum air berAIS selepas makan. Walau bagaimana pun, AIS akan membekukan makanan berminyak yang baru kita makan.  Ia akan memperlahankan penghadaman kita. Bila lemak-lemak ini terbentuk di dalam usus, ia akan menyempitkan banyak saluran dan lama kelamaan ia akan  menyebabkan lemak berkumpul dan kita semakin gemuk dan  menuju  ke arah mendapat pelbagai PENYAKIT. "

"Kita patut tahu bahawa bukan semua tanda-tanda serangan jantung akan mula terasa pada tangan sebelah kiri. Berhati-hati juga pada permulaan sakit sedikit-sedikit pada bahagian atas dada. Ia mungkin tidak akan mengalami sakit dada pada serangan pertama serangan jantung. Keletihan dan berpeluh adalah tanda-tanda biasa. Malah 60% penghidap SAKIT JANTUNG tidak bangun selepas tidur."
 
thats the facts actually. aku sendiri dapat rasa perbezaan lepas makan minum air berais.. perut kita akan rasa sendat! rasa penoh sangat sangat. berbanding aku minum air panas atau suam.. peloh kua dengan banyak [sebab kadar pembakaran lemak selepas makan] dan tak rasa sebu perut.  



seelok eloknya lepas makan minum air masak atau mineral. plain water adalah yang terbaik. kita tak biasa makan tengahari minum air panas atau suam.. jadi pilih untuk minum air masak atau mineral berbanding air yang mempunyai ais. ais bukan penyebab perut boncit sahaja... malah banyak kesan kesan buruk lain seperti sakit kepala dan tekak.     


penamat post ini: hurmm... nak cantik nak hensem... kena kurangkan ais.. hehe

37 comments:

~0~ said...

ok...kurangkan ais...


bai....Milo Ais Kaw satu....ais kurang milo lebih...

BULLET said...

kalau aiskrim lak?

Hazzy Ishak said...

kalau dulu aku suka minum air ais pas makan tapi skg tak lagi

alif said...

info yang bagus..memang selama ni alif jarang makan ais.hehe..tapi tak tau la sejauh ini...masih..
www.syoknyadownload.blogspot.com

¶A.K.I¶ said...

zedi!~

cehh kata x hapdet.. lincah gak ko ke blog ak! hahaha...

haa.. terbaek cara itu.. ais kurang milo lebeh... mmh KAW la beb!!

¶A.K.I¶ said...

bullet!~

aiskim ngn ais sme ke?? cm ne beb! ko kn bijak... hhaha

¶A.K.I¶ said...

hazzy!~

utk kesihatan yang berpanjangan... kn2~

¶A.K.I¶ said...

alif!~

hye alif.. thx singgah! hehe... sharing to gain more knowledge kn2~ heheh

zella y said...

zella mmg xminum ais...
tp xsuka juga minum air suam...
suka minum air kosong suhu biasa je heheheh

¶A.K.I¶ said...

zella!~

heheh... aki prefer plain water n suam... teh o limau suam.. my fav 2.. hehehe

nursarah said...

kalau pas makan aku mmg minum air suam je. part minum air sejuk tu biasanya time tengah jalan2 singgah kedai beli air. mesti nak ambik dr fridge. hoho.

putra said...

hye tn rumah...

blog ko best..aku dh polow

peja said...

teh o beng ser...hehe

syaf said...

Menguap lebar!!!!!!!!!!




























Apakah???????































:)...korek idung sat



























~~~~~~~~~wah bestnyer....nk join

¶A.K.I¶ said...

sarah!~

huhu... tabiat 2 tabiat... hehhe

deus X machina said...

kak nescafe ais satu

¶A.K.I¶ said...

putra!~

hye hye!!

owhh.. thx beb follow.. blog ak laa plg xbes wehh!

¶A.K.I¶ said...

peja!~

dik.... akak tak bukak kedai minum la.... hihihih

¶A.K.I¶ said...

syaf!~

ko ni...... [blank seketika]


















sewel kaaahh??

¶A.K.I¶ said...

deus!~

erkk2929!!
hahahaha...

wong ah ian said...

tambah teh o ais kak...ais lebih aaa...weh aki, aku x gemok2 pon minum ais..cmane ek?..

¶A.K.I¶ said...

ian!~

ko lelaki... tgk laa lepas kawen nti mcm mne... ak bkn cakap psl jangka masa pendek.. tapi jangka masa panjang~

wong ah ian said...

oh yeke?..cis aku stopla minum ais..taun depan..haha

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

aku dah tau napa aku tak hensem..thank u aki..

alvin takda rumah harga 8juta.... said...

aku dah tau napa aku tak hensem..thank u aki..

░♥si lampu neon♥░ said...

alaa. nak ais gak!

Aujinz said...

ais aku leh kurangkan..

tapi eskrem....

sukar sikit....:P

e. indah said...

wah wah sungguh berinfomasi hahhaa...bagus gak supaya wake up sket, kita skrg slalu abaikan kesihatan ....

chokio_nia said...

kat cni kan aki. ari2 aku minum air panas..mau beku kalo minum ais..haha

black_mel said...

owh...banyak kesan buruk minum ais ni..kalau mkn abc bole x?;)

¶A.K.I¶ said...

ian!~

bengong!! hahha

¶A.K.I¶ said...

alvin!~

ye ke??? 2 bkn sbb genetik ke alvin? hahaa

¶A.K.I¶ said...

neon!~

hahaha.. boncet nti~ xtaw.. =p

¶A.K.I¶ said...

ojin!~

oooohoo.. eskem eskem... ak mkn ikt mood aje..

¶A.K.I¶ said...

e.indah!~

haha... btl 2 sis...

¶A.K.I¶ said...

ain!~

dan agk aneh klu ko minum ais di jerman yg sntiasa sejuk 2.. hahaha

¶A.K.I¶ said...

black mel!~

ermm.. aa... tny lebey pkar la! ahaha